Ilse de Vries

Dolderstraat 46-B
6706 JE  Wageningen

Discipline(s):

Schilderkunst; olie op doek

Glaskunst; graveren en gefused glas

Expositie adres Culturele Ronde:

Duivendaal 8
Wageningen

Mijn opleiding volgde ik op ambachtelijke wijze (van 1968-1972) op de Glasvakschool in Tirol, Oostenrijk. Uit een ruime opleidingskeuze van o.a. glas in lood, etsen, schilderen op glas, enz. koos ik bewust voor glasgraveren.

De methode van het aanbrengen van een voorstelling is eeuwenoud: een snel roterend koperschijfje waar het (loodhoudend) kristalglas tegenaan wordt gehouden en met een mengsel van slijppoeder, petroleum en olie in het glas gegraveerd wordt. Zo kon men het glas met een zeer precieze voorstelling versieren, zoals jachtscenes, portretten, familiewapens, enz.

Voor mij is het graveren meer dan het decoreren van glas. Zoals een kunstschilder gevoelens, ervaringen en belevenissen met kleur en penseel op het doek brengt, zo wil ik mijn gevoelens op het kristal overbrengen; dit vormt voor mij een uitdaging en geeft mij zeer veel voldoening.

In 2008 ben ik begonnen met glasfusen bij van Tetterode in Amsterdam. Van Tetterode Glasobjekten BV in Amsterdam is een glasatelier voor kunstenaars en architectonische projecten.

Exposities:

Expositieverleden: o.a. Glaskunstbeurs Leerdam, Mörfelden-Walldorf, Culturele Ronde Wageningen, Galerie Mijnheer de Vries in Harderwijk, Everwijnsgoed te Renkum, museum De Casteelse Poort en Schouwburg Junushoff in Wageningen.